Datum: 30 november 2023
Plaats: Het Floreshuis, Floresplein 19, Groningen
Tijd: 14:45

Start met ondernemen met jouw buurt – de essentials in 1 dag

Wil je jouw buurt socialer, groener, veiliger, rechtvaardiger of mooier maken? Ben je onderdeel van een bewonersinitiatief of heb je een goed idee voor de buurt, maar wil je minder afhankelijk zijn van subsidies en fondsen? En wil je de eerste stappen zetten om jouw initiatief om te zetten in een succesvolle onderneming? Dan is deze bijeenkomst wat voor jou!


Samen met
Ondernemen met je Buurt, organiseert Impact Noord op 30 november 2023 een inspirerende bijeenkomst waarin de belangrijkste aspecten van collectief ondernemerschap naar voren komen. Samen duiken we in de wereld van de bewonersbedrijven en leren we welke toffe dingen er al gebeuren in het land.

Wat gaan we doen?

We beginnen met een verkenning van wat het betekent om te ‘ondernemen met je buurt’. Wat is een bewonersbedrijf? Wat is de rol van bewonersbedrijven in de maatschappij en wat maakt ze zo belangrijk? 

Dan bespreken we het opstellen van een ‘goede begroting’, om een stevige basis te creëren voor jouw bewonersbedrijf. Wat moet er in een begroting staan? Hoe bereken je een uurtarief? Waar kijken fondsen en overheden naar? Hier gaan we onder andere naar kijken.

Vervolgens gaan we het thema impact meten verkennen. Als bewonersbedrijf wil je weten wat jouw werkelijke impact is, zodat je hierop kunt sturen en deze kan vergroten. Bijvoorbeeld in relatie tot het verkrijgen van financiering. Daarom is het essentieel om je te verdiepen in de impact van jouw organisatie en hoe je deze kunt meten. Maar hoe bepaal je wat die impact is? Waar begin je met meten, hoe stel je de juiste prioriteiten en hoe weet je of je de juiste methode gebruikt? Dit komt allemaal aan bod in de training.

Tussendoor eten we een hapje en kun je in gesprek gaan met andere initiatiefnemers. Je leert, ontmoet lotgenoten en gaat aan het einde van de bijeenkomst geïnspireerd terug naar je buurt en weet je wat je te doen staat om een volgende stap te zetten!

Trainers

Anton Bardie

Alexander Impact helpt organisaties een positieve impact op mens en milieu te realiseren door impact te meten én te optimaliseren. Ze helpen met het ontwikkelen van je impactstrategie, de impact die je maakt in kaart te brengen en op een onderbouwende manier je stakeholders mee te nemen in je verhaal. 

Ondernemen met je buurt
Ondernemen met je Buurt is het landelijk programma dat buurtbewoners helpt om maatschappelijke, duurzame impact te creëren. Zij delen kennis, vergroten vaardigheden en maken bewoners zichtbaar. Goede ideeën en initiatieven groeien uit tot duurzame ondernemingen, tot bewonersbedrijven.

Praktische informatie

Wat: Start met ondernemen met jouw buurt – de essentials in 1 dag
Wanneer: Donderdag 30 november, 15:00 – 20:00 uur (inloop vanaf 14:45)
Waar: Het Floreshuis, Floresplein 19, 9715 HH Groningen
Voor wie: Voor mensen die zich oriënteren op ondernemen met de buurt of die een goed idee hebben voor een buurtonderneming. De sessie is ook geschikt als je jouw bestaande buurthuis of -initiatief ondernemender wilt maken

Wat is een bewonersbedrijf?

Een bewonersbedrijf is een onderneming in handen van bewoners, met een stevig verdienmodel. Bewonersbedrijven onderscheiden zich van veel andere bewonersinitiatieven door het collectieve ondernemerschap. Zij halen betaalde opdrachten binnen, verkopen hun eigen producten en diensten en leveren een belangrijke bijdrage aan de wijkeconomie. Hierdoor komen bewonersbedrijven losser te staan van subsidies en hun verstrekkers. De bewoners worden zelfstandiger en bepalen hun eigen koers. Eventuele winst vloeit terug in de wijk, bijvoorbeeld door het opknappen van speeltuinen en pleinen of het organiseren van feesten voor kinderen uit arme gezinnen.

Meer info en aanmelden kan via onderstaande link.