Vroeger was de menselijke ontlasting een meststof. Het hield de landbouwgronden vruchtbaar. Tegenwoordig is deze kringloop al lang niet meer sluitend, maar wordt poep en plas als afval gezien en behandeld. Deze avond – georganiseerd door Circulair Friesland i.s.m. Living Lab Natuurinclusieve Landbouw, Wageningen Universiteit en Panorama Nederland – gaat over de rol van menselijke poep in de kringlooplandbouw.
SPREKERS
Theun Vellinga, Jan Weijma, Fides Lapidaire, Fedde Jorritsma, Sven Jurgens en Theo Mulder.
Terugwinnen van mineralen
In ons huidige landbouw-voedselsysteem gaat nog veel verloren. Niet alleen via de landbouwproductie of de verspilling van voedsel, maar juist ook via het riool. Alle mineralen in de menselijke voeding (dat zijn er 22!) komen uiteindelijk terecht in het riool en via de waterzuivering in het rioolslib. Dat wordt grotendeels verbrand en daarmee verdwijnen voedingsstoffen uit de landbouw-voedsel kringloop.
Dat moet en kan anders. Er zijn veel mogelijkheden om mineralen terug te winnen uit het rioolwater. Het gebeurt voor een deel al in de waterzuivering zelf, maar ook in bestaande huizen, openbare gebouwen nieuwbouwijken en zelfs op festivals is nog veel meer mogelijk.
CREATIEVE MENSEN + TECHNICI
Op deze avond kijken creatieve mensen en technici gezamenlijk naar de uitdagingen en de mogelijkheden die er zijn of zouden moeten worden ontwikkeld om de kringloop weer sluitend te maken. Sommige mogelijkheden worden ook al succesvol toegepast! Dus geen broodje poep-verhalen, maar kijken naar kansrijke oplossingen zoals: aangepaste urinoirs, eco-toiletten en nog veel meer.
Deze bijeenkomst maakt deel uit van Panorama Nederland in Fryslân.