23 maart 2022

17 maart, 2022: Marloes Dekker heet het publiek dat bestaat ondernemers en mensen uit het onderwijs van harte welkom bij het Impact Café “Ondernemen met SDG’s” dat dit keer een samenwerking is tussen SDG House Groningen en Impact Noord. Het SDG House Groningen heeft de focus op onderwijs, vandaar dat we vandaag te gast zijn in Het Kasteel, een prachtige locatie van het Noorderpoort in hartje Groningen.

 

Sustainable Development Goals

Wat zijn SDG’s eigenlijk? Daar zijn heel veel ideeën over. Christine van der Vorm die vanuit Up to Us voor het SDG House Groningen werkt, vertelt ons haar visie op deze duurzame ontwikkelingsdoelen. De SDG’s zijn vastgesteld door de VN en zijn een zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Christine ziet de SDG’s als een mindset, een houding. Als een manier om te bedenken wat de volgende stap in je onderneming is. Een handleiding is er niet en daardoor voelen we ons soms wat onthand. De kracht zit hem volgens Christine in de dialoog die we voeren in ons dagelijks werk.

Bij het Noorderpoort voeren ze die dialoog. Omdat er bij het Noorderpoort veel gewerkt wordt met ondernemers en studenten, heeft de onderwijsinstelling een bijzondere plek in Groningen. De ontwikkelingen op het duurzaamheidsvlak gaan zo snel, dat opleidingen soms al achterhaald zijn op het moment dat een student zijn diploma in ontvangst neemt. Vandaar de verbinding met ondernemers. Samen met hen bedenkt het Noorderpoort de programmering zodat ze kunnen inspringen op belangrijke ontwikkelingen in de regio en de student actuele kennis vergaart.

 

Duurzame ontwikkelingsdoelen in de praktijk

“Leuk hoor, die SDG’s”, zegt Jolijn Creutzberg met een stapeltje Vanhulleykaartjes in haar hand, “maar hoe pas je ze nou toe in de praktijk?” Jolijn is 10 jaar geleden begonnen met sociaal ondernemen door een naaiatelier op te zette waar ze van oude overhemden boxershorts maakten. Ondertussen veranderen ze allerlei gebruikte textiel in allerlei verschillende producten. Wat niet veranderd is, is dat er bij Vanhulley vrouwen werken met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt, zoals bijvoorbeeld vrouwen met een migratieachtergrond. Behalve dat ze bij Vanhulley werkervaring opdoen, volgen ze tegelijk een opleiding met als doel om na hun jaartraject door te stromen naar regulier werk.

Met haar bedrijf draagt Jolijn bij aan maar liefst 8 SDG’s die ze trots opnoemt. “Gewoon leuk om even op te scheppen”, zegt ze trots lachend. Ze zijn terug te vinden in het jaarverslag van Vanhulley waarin ze overzichtelijk worden weergegeven in de Social Handprint van MAEX. Zo’n overzicht is mooi om aan de buitenwereld te laten zien wat je als bedrijf waard bent, maar de echte verhalen zijn niet in grafiekjes te vangen. Zo vertelt Jolijn dat de positieve effecten zelfs doorwerken naar de kinderen van de vrouwen die bij haar werken. Deze kinderen missen minder school dan voorheen. Waar ze voorheen nog wel eens thuisbleven voor een klein kwaaltje, stuurt moeder ze daar nu mee naar school. Ze moet zelf tenslotte ook werken. Voor deze positieve effecten doe je het.

 

Maar hoe begin je nou…

Bijdragen aan SDG’s levert natuurlijk veel goeds op, maar voordat je zover bent, kost het ook een hoop geld. Gert-Jan van Oosten van Enablemi met wie Impact Noord sinds kort een partnerschap heeft, vertelt dat er genoeg financiële middelen zijn die je kunt aanspreken als een goed idee hebt om de wereld te verbeteren. Voor veel SDG’s  zijn er wel subsidies of fondsen beschikbaar. Wat het ingewikkeld maakt is dat het aanvragen van elke subsidie weer anders in z’n werk gaat. Een intermediair kan je hierbij helpen. Dus heb je een goed idee, kijk dan eens hoe je dat financieel kunt opstarten!