13 oktober 2021

“Wil je meer weten over keurmerken voor ondernemingen met impact, maar weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, je bent niet de enige.” Zo begint de whitepaper van Alexander Impact waar Rients Verschoor op het Impact Café van 7 oktober over kwam vertellen. De whitepaper is geschreven omdat de wildgroei aan keurmerken soms voor onduidelijkheid kan zorgen terwijl keurmerken er nou juist voor bedoeld zijn om duidelijkheid te scheppen. En dat is nou precies waarvoor we dit Impact Café hadden georganiseerd voor leden én (nog) niet-leden.

We waren te gast in Het Oude Tolhuis in Peize. Een van de ondernemingen van Impact Noord lid Sociaal Gericht. Bart Lesschen, de drijvende kracht achter Sociaal Gericht, neemt ons mee in het ontstaan van dit mooie bedrijf. Feeling met het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt had hij al door zijn andere ondernemingen. En toen kwam dit mooie pand vrij. Voorheen werden er ook pannenkoeken gebakken en daar is Bart met zijn team nu enthousiast mee verder gegaan.

En dan is Rients aan de beurt. In zijn presentatie legt hij de verschillen en de overeenkomsten uit van vier toonaangevende keurkerken voor impactondernemers: B Corp, Code Sociale Ondernemingen, MVO Prestatieladder en de Prestatieladder Socialer Ondernemen. De een heeft wat meer focus op impact, de ander heeft een grotere bekendheid. En natuurlijk wil je ook weten wat het kost om zo’n keurmerk te mogen dragen. Wil je alle ins en out weten? Hier vind je de complete whitepaper.

De twee ondernemers, Bob Kolsteeg van De Beste EHBO doos en Ineke de Jong van Kringloopwinkel Steenwijk, die kwamen vertellen over hun keurmerk ervaren beide verschillende voordelen. Waar het voor de een manier is aan potentiële opdrachtgevers te laten zien aan welke eisen het bedrijf voldoet, is de aanvraag van het keurmerk voor de ander een geweldige manier om de theory of change van het bedrijf stevig onder de loep te nemen.

En de gemeente, hoe kijkt die tegen keurmerken aan? De bezoekers hadden vragen in overvloed aan Bert Verheek van de Gemeente Groningen. Binnen de Gemeente Groningen wordt er steeds meer aandacht gevraagd voor impactkeurmerken. Toch wordt er niet per sé geselecteerd op keurmerken. Ook werken ze (samen met Impact Noord) aan een online platform van bedrijven waar je met impact kunt inkopen. Zo wordt het makkelijker voor budgethouders binnen de gemeente en andere inkopers om impactvol in te kopen.

Al met al een geslaagd Impact Café met een mooie combi van informeel netwerken en een interessant onderwerp! Wil jij ook aansluiten bij een van onze evenementen? Kijk hier wat er binnenkort op de agenda staat!