29 maart 2021

Samen met VNO NCW MKB Noord organiseerden wij, Impact Noord, een online evenement om de meerwaarde van Impact ondernemen te laten zien. Met zo’n 80 geïnteresseerden in de ‘digitale’ zaal bleek maar weer eens dat het onderwerp enorm leeft, ook bij de achterban van VNO NCW MKB Noord, die tevens recent hun koers hebben ingezet op ‘Brede Welvaart’.

Hieronder een korte samenvatting en een paar leuke links naar toekomstige evenementen.

 

Wat is het verschil tussen Impact Ondernemen en MVO?

Voor veel bedrijven blijft MVO bij een soort basisverplichting die wordt afgevinkt. Zodra je bereid bent om ‘meer’ te doen, wordt het ondernemen met impact. In de praktijk is er geen harde scheidslijn te trekken. Het gaat vooral om de intentie om het systeem te verbeteren en maatschappelijke problemen op te lossen.

“De betekeniseconomie is de volgende stap in de (economische) evolutie” 

Adriaan Pals van Toolbox Emmen, één van impactondernemers uit de sessie, gaat nog  een stap verder; de betekeniseconomie is voor hem de volgende stap in de economische evolutie. Verdienmodellen van bedrijven moeten op de schop. ”Ben je geld aan het verdienen om een systeem te verbeteren/veranderen of ben je een systeem aan het veranderen om geld te verdienen?”

Bewustwording

Om tot die nieuwe economie te komen is bewustwording de sleutel. Dat is een proces dat jaren kost. Douwe Jan Boersma van Opnieuw! vergeleek het met roken in het bijzijn van kinderen. Dat wordt inmiddels niet meer normaal gevonden. True pricing, hergebruik van materialen en geen zogenaamde virgin products meer. Dat zou de nieuwe standaard moeten worden.

Waar zit de winst van Impact Ondernemen?

Voor Douwe Jan geldt dat hij nederig is geworden. Hij realiseert zich dat hij het goed heeft en dat hij anderen kan helpen. Voor Adriaan zit dit in de ecologische en sociale winst die hij met zijn bedrijf maakt. Daarnaast merkt hij dat marketingacties sneller worden opgepakt en je een nieuwe generatie werknemers en ambassadeurs aantrekt.

“Je aansluiten bij een netwerk van gelijkgestemde ondernemers helpt enorm!”  Douwe Jan Boersma | Opnieuw!

Wil jij ook jouw (bedrijfs)horizon blijven verbreden en lijkt het je leuk om meer te weten te komen over ondernemen met een ‘impact’ missie? Je bent van harte welkom om aan te sluiten bij onze evenementen.

8 april   – VNO-NCW MKB Noord: Gewoon Doen!
15 april – Uitwisselingssessie Inclusieve Werkgevers
21 april – Impact Intro
22 april – VNO-NCW MKB Noord: “Koers op het nieuwe normaal”
22 april – Leden bijeenkomst Impact Noord | Social Handprint (MAEX)

Wil je de sessie van 23 maart jl. nog eens terugkijken? Klik hier.
We zien je graag in het najaar weer terug op ons volgend gezamenlijk event. We houden je op de hoogte!